Paanukatot

Paanukaton rakenne

Kestävän paanukaton neljä edellytystä:

  1. Oikea materiaali
  2. Oikea valmistustekniikka
  3. Oikea katontekotapa
  4. Oikea kunnossapito

1. Puulajin valinta

Kattopaanujen valmistukseen soveltuvat puulajit ovat mänty, haapa ja kuusi.

Männyn osalta voidaan todeta puun iällä olevan suuri merkitys. Paras raaka-aine saadaan 150 vuotiaista tai vanhemmista puista, mutta niiden saatavuus on rajattu. Paanukattoihin käytettävän puun tulee olla peräisin tyvitukeista.

Haavan etuna on, että niiden syysuunnalla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin kuusella ja männyllä. Siksi niitä voidaan käyttää erityisesti kuperiin paanuihin esimerkiksi kupoleihin ja kaareviin kattopintoihin.

Kattojen uusimiskohteissa olemme löytäneet hyvin säilyneitä paanuja, joiden ikä on ollut yli 230 vuotta. Olemme myös löytäneet mäntypaanuja, joiden ikä mahdollisesti lähentelee 400 vuotta!

2. Kattopaanujen valmistus

Valmistusprosessissa pyrimme korkeimpaan mahdolliseen laatutasoon. Työssä käytämme monenlaisia laitteita, lohkomiskone, vannesahoja ja kirves. Kolme hyvää paanutyyppiä ovat lohkotut, ristiinsahatut ja veistetyt paanut. Paanutyypistä riippumatta paanun syysuunnalla on yleensä paanukaton valmistuksessa suuri merkitys.

Käytämme ainoastaan männyn sydänpuun osa, niin sanottu "punainen osa".

 

3. Kattopaanujen asennus

Paanukatto asennetaan tavallisesti kolminkertaisena. Jokaisen uuden kerroksen tulee peittää edellisestä kerroksesta 2/3-osaa, jolloin kolmasosa paanun pituudesta jää näkyviin. Paanujen väliin jätetään asennuksen yhteydessä 5-10 mm paisumisvara. Jokainen paanu kiinnitetään yhdellä naulalla, jota tosin ei saa lyödä liian tiukalle.

Aluskatteena käytetään koivun tuohta.

4. Kunnossapito

Uusi paanukatto tulee alkuvaiheessa tervata 2-3 vuoden välein. Tämän jälkeen tervaus toistetaan tarvittaessa katon vaalentuessa.

Meiltä on saatavissa perinteistä haudanpoltettua kantotervaa.

"Hyvin tehty paanukatto kestää vuosisatoja."

Ota yhteyttä